Waarom ‘De kleine Ka’?

Waarom heet het huis nou eigenlijk De kleine Ka?

Dat is een vraag die me de afgelopen tijd heel vaak is gesteld. Het antwoord geef ik al naar gelang de staat waarin ik op dat moment ben. Er zijn zoveel verschillende redenen, en het lijkt of er steeds weer eentje bij komt.

Ka was een koosnaam van mijn moeder. Ze noemde mij tante Ka als ik van me afbeet en me niet zo aangepast gedroeg. Ka is kort voor Kenau, één van de sterke vrouwen uit de vaderlandse geschiedenis. En hoewel Kenau een negatieve bijklank heeft, en indertijd ook wel bedoeld was om me tot bedaren te brengen, staat deze naam voor mij symbool voor de krachtige vrouw met veel potentie om dingen voor elkaar te krijgen. De kleine Ka verwijst hiermee ook naar de krachtige vrouw die ik altijd al in mij heb gehad, en de kracht die voor elkaar heeft gekregen dat ik mijn dromen kan verwezenlijken.

Ka staat ook voor Kyra, wat in het Grieks vrouw en zorg betekent. De vrouwelijke energie op deze plek laten stromen. Deze plek waar sinds jaar en dag veel mannen werken, is een belangrijk element van de intentie die ik De kleine Ka meegeef. Hier ligt de nadruk op samen. Samen leren, samen met de natuur en elkaar vooruit helpen.

Toen ik zwanger was van ons oudste kind, hebben we hem als werktitel ‘De kleine Ka’ meegegeven. We wisten nog niet wat het zou worden en waren verwonderd door dit leven dat doorgegeven zou gaan worden. Indertijd hebben we de naam ook bij de KvK aangegeven, als werktitel voor een nog te realiseren project dat naast en op de kwekerij zou gaan plaatsvinden. Je zou kunnen zeggen dat deze zwangerschap zeventien jaar heeft geduurd.

De kleine Ka staat ook voor levenskunst. Kunst met een kleine Ka vind ik zoveel mooier dan het hoogdravende, kunst met een grote. Het gaat over creativiteit, over ontdekken wie je in essentie bent en dicht bij jezelf blijven. Het is prachtig om van kunst te genieten die iemand anders heeft gemaakt, maar hoe mooi is het om kunst te ervaren in de kleine, eenvoudige dingen van het leven.

Dat De kleine Ka al een hele tijd bij me is, blijkt ook uit de schilderij aan de muur die ik in 2012 kreeg van een dierbare vriendin bij het starten van mijn massagepraktijk. Zie maar wie er hier op mijn hoofd  zit:

IMG_20220623_094543

De kraai is in veel culturen een totemdier dat symbool staat voor de magie van het leven.

“De kraai verschijnt vaak om je te waarschuwen en kan je ook slecht nieuws brengen. De kraai probeert je ook duidelijk te maken dat je een stapje terug moet doen en meer tijd aan aan jezelf moet besteden. Je zult bewust moeten worden van iets dat heel belangrijk is voor jou of voor iemand anders. Lukt jou dat niet, dan is het oppassen geblazen. Pas ook op dat je niet laat bedonderen door anderen. Het is nu de tijd om orde op zaken te stellen en aandacht aan jezelf te besteden voor het niet meer terug te draaien is. Wat ook belangrijk is om je gezondheid goed in de gaten te houden!” (www.zensitivity.nl)

In Egypte is Ka een heel duidelijk omschreven begrip.

“Ka was in de Egyptische mythologie het concept van levenskracht en levenszin, datgene wat een levende van een dode persoon onderscheidt. Het moment dat iemand sterft, is het moment waarop de ka het lichaam verlaat.” (Wikipedia)

Nu, dit is voor mij De kleine Ka in alle veelzijdigheid. Benieuwd welke betekenis jij eraan geeft.